Vanliga frågor

Vilka förkunskaper krävs för en kurs i fotografi?

För att få mest nytta av en kurs i ljussättning och fotografi är det bra om deltagarna har viss foto- och/eller filmvana. Ett vanligt uppdrag för mig är att hjälpa ett företag som redan har fotografi som naturlig del i verksamheten (till exempel för webshop eller fotografering av verksamhet och medarbetare) men som upplever att de inte får till den kvalitet eller uttryck de behöver.

Men naturligtvis kan jag även hjälpa nybörjare att komma igång – men det gäller då att ha rimliga förväntningar på hur mycket man hinner lära sig under en kortare kurs.

Vad behöver jag/vi för utrustning för en fotokurs?

Målet är att allt jag lär ut ska vara direkt applicerbart i kursdeltagarnas egna verksamhet - så att de anställda kan utnyttja sin egen utrustning till fullo. Därför är det att föredra att undervisningen sker på arbetsplatsen.

Ett vanligt uppdrag är att jag kommer till en verksamhet som köpt in utrustning som systemkamera, blixtar eller fast ljus och gjort en liten studio eller fotohörna – men som inte lyckas få till de bilder man föresatt sig att skapa. Då kommer jag in och hjälper till att få arbetsflödet att fungera och kreativiteten att flöda. Kunskap är alltid viktigare än dyr utrustning. Det viktiga är att lära sig att lära sig använda den.

Andra kurser kombineras med att jag agerar inköpsstöd för att bygga en studio eller en fotohörna – eller så görs kursen helt i min studio.

Jobbar du endast med en enklare kamera och nyttjar naturligt ljus är det förstås fullt möjligt att genomföra en kurs – även om en grundutrustning med systemkamera och viss studioutrustning är att föredra.

Vilka förkunskaper krävs för en kurs i bildbehandling?

För att få mest nytta av en kurs i bildbehandling och retusch krävs datorvana och att man har arbetat med bild i någon form tidigare, helst i program ur Adobe CC-sviten, till exempel Photoshop, Bridge, Camera Raw och/eller Lightroom. Jag kan utgå från olika kunskapsnivåer och anpassar kursen direkt efter era behov. Det kan dock vara svårt att handleda en grupp som har väldigt olika kunskapsnivåer internt.

Vad behöver jag/vi för utrustning för en kurs i bildbehandling?

Målet är även här att allt jag lär ut ska vara direkt applicerbart i kursdeltagarnas egna verksamhet - så att de anställda kan utnyttja sin egen utrustning till fullo. Därför är det oftast bäst att deltagarna har sina egna datorer med licenser för de programvaror man önskar mer kunskap om – till exempel Photoshop, Bridge, Camera Raw och/eller Lightroom från Adobe – eller Capture One.

Om önskemål finns går det naturligtvis också att till en extra kostnad hyra en undervisningssal med datorer och licenser.

Kan du undervisa online eller på distans, t.ex. via Zoom?

Fotografi och ljussättning innebär många praktiska moment där hands-on-handledning behövs, vilket gör Zoom opraktiskt som plattform.

Bildbehandling och retusch går utmärkt att lära ut via Zoom, men kräver att deltagarna har datorer med rätt programvaror installerade, samt grundkunskaper i programmen.

Ger du kurser i film och klippning / color grading? Och stöd i att köpa in utrustning vi behöver?

Absolut gör jag det, och då helst i ett program som heter Davinci Resolve från Blackmagic Design. Filmkurserna gör jag tillsammans med en kollega som specialiserat sig på filmkurser, Mats Andrén.

Kan du hålla kurser på andra orter än Stockholm?

Självklart, så länge det går att ordna med logistik och resor. För företag som ligger långt från Stockholm är det troligtvis enklast att göra kurser i workshop-form, och lägga samtliga undervisningstimmar under en och samma vecka – istället för utspritt här och där under en period.

För resor utanför Stockholmsområdet tillkommer kostnad för resa och logi.

Gör du kurser för privatpersoner?

Jag håller tyvärr inte kurser i för enstaka privatpersoner, men då och då för grupper i till exempel fotoklubbar och föreningar – eller på skolor, till exempel gymnasier med estetisk inriktning och folkhögskolor. Se helgkurser för mer information!

Kan du ge referenser?

Jag kan ge referenser från större beställare som Åhléns, Skincity, Tidiningarnas Telegrambyrå (TT) och Folkuniversitetet – såväl från mindre företag.